Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΦΟΡΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΙΣ 31/09/2011



Μετά από τις συντονισμένες ενέργειες των τεσσάρων συνεργαζομένων οργανώσεων, οι οποίες αγωνίζονται για να σώσουν το Δασούδι από τα Σχέδια του ΚΟΤ (Ανεξάρτητη και Αυθόρμητη Ομάδα Πολιτών SOS – Σώστε το Δασούδι, Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού, Πρωτοβουλία Πολιτών Λεμεσού και Φίλοι της Γης Κύπρου), ο Έφορος Εσωτερικού ...Έλεγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κος Αντρέας Μ. Λαμπριανού, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Υπηρεσίας του, με στόχο την εξέταση των εμπεριστατωμένων παραπόνων και αποκαλύψεων μας.

Στη σύσκεψη, πέραν από τον κο Έφορο και τους στενούς συνεργάτες της Υπηρεσίας του, παρακάθισαν εκ μέρους του Επίτροπου Περιβάλλοντος ο ίδιος ο κος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εκ μέρους του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως ο Επαρχιακός ,Λειτουργός Λεμεσού, κος Χρυσόστομος Χρυσοστόμου, εκ μέρους του ΚΟΤ ο Διευθυντής Διοίκησης, κος Γιάννης Κουής, και η Τεχνική Λειτουργός, κα Αθηνά Μεταξά. Εκ μέρους των τεσσάρων οργανώσεων μας, τη σύσκεψη παρακολούθησαν ο συντονιστής εκστρατειών της οργάνωσης Φίλοι της Γης Κύπρου, Κλείτος Παπαστυλιανού κι ο υποφαινόμενος (Μάριος Δ. Χριστοφίνης).  

Μεγάλος απών ήταν το Τμήμα Δασών που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνάντηση, του οποίου ωστόσο, η τελευταία γραπτή τοποθέτηση στη Βουλή για περιορισμό των όποιων εγκαταστάσεων στο Δασούδι στα υφιστάμενα σημερινά εμβαδά και η πιο πρόσφατη τοποθέτηση για αχρείαστη ανέγερση υπαίθριου καφεστιατορίου στο χώρο του δυτικού χώρου στάθμευσης (πίσω από την Pizza Hut) μας ικανοποιεί απόλυτα.

Διαπιστώσαμε πως οι θέσεις μας έγιναν κατανοητές από τον κο Έφορο, ο οποίος προχώρησε και πρότεινε την κήρυξη του Δασουδιού σε περιοχή προστασίας, παροτρύνοντας μας ταυτόχρονα να αποταθούμε στον Γενικό Εισαγγελέα για θέματα της δικής του αρμοδιότητας.


Ο κος Θεοπέμπτου, όπως πάντα σταθερός στο πλευρό μας, υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους τη συμβατική υποχρέωση των κρατικών κι ημικρατικών οργανισμών της Κύπρου έναντι του συνόλου των Κυπρίων Πολιτών και των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μελετούν συνολικά και σφαιρικά τα εκάστοτε σχέδια, έργα και προγράμματα ανάπτυξης, να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις πριν και πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, να ενημερώνουν και διαβουλεύονται με τους πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα και ιδίως με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.


Μέσα από τις τοποθετήσεις του κου Χρυσοστόμου, διαπιστώσαμε μία προσπάθεια σύγκλισης των απόψεων του Τμήματος Πολεοδομίας με τις δικές μας, πράγμα που χαιρετίσαμε κι επικροτούμε. Συμφωνήσαμε για νέο κύκλο επαφών με στόχο την οριστική λύση του προβλήματος.


Λυπούμαστε γιατί ο ΚΟΤ υποβάθμισε το επίπεδο αντιπροσώπευσης του, αλλά και γιατί επιμένει σε λύσεις καταπάτησης του χαρακτήρα του Περιφερειακού Πάρκου και υποβάθμισης του περιβαλλοντικού πλούτου με κατεδαφίσεις κι ανέγερση επιπρόσθετων, αχρείαστων για τους περιπατητές και τους λουόμενους, εγκαταστάσεων. Η μόνη διαφοροποίηση του Οργανισμού είναι ότι επεξεργάζεται σχέδια ανέγερσης κτιριακών εγκαταστάσεων με ελαφρώς μικρότερα εμβαδά και όγκους, εμμένοντας ωστόσο σταθερά στην αρχική του θεώρηση πραγμάτων.


Με τις συνεχείς κι εμπεριστατωμένες μας παρεμβάσεις αποκαλύψαμε το εύρος και την ουσία των προθέσεων του ΚΟΤ και πιστεύουμε πως κι όλοι οι παρευρισκόμενοι αντελήφθησαν το θέμα στην ολότητα, την ουσία και τις πραγματικές του διαστάσεις.


Παρ’ όλο που συμφωνήσαμε στην πρόταση για συγκλίσεις και καλό κλίμα, τονίσαμε εμφαντικά ότι η φιλοσοφία του ΚΟΤ μας βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους και για αυτό θα αγωνιστούμε με όλα τα νόμιμα μέσα και σε όλα τα προσφερόμενα επίπεδα, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να πετύχουμε πλήρη ανατροπή της.


Πιστεύουμε πως η φιλοσοφία της αχαλίνωτης, κερδοσκοπικής, κατ’ όνομα μόνο, «ανάπτυξης», που ενστερνίζεται ο ΚΟΤ και κάποιοι άλλοι φορείς εξουσίας, δεν πρόκειται να σταματήσει στο Δασούδι, αλλά απειλεί την πόλη μας στο σύνολο της, όπως ενδεχομένως απειλεί και θα απειλήσει κι άλλες ευαίσθητες περιοχές σ’ ολόκληρη την Κύπρο.


Είμαστε ωστόσο της άποψης ότι ο ΚΟΤ δεν έχει περιθώριο άλλων παραπληροφορητικών ελιγμών και τον καλούμε, έστω και τώρα, να εγκαταλείψει τα παράλογα και καταστροφικά του Σχέδια.


Αναμένουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια στις προσπάθειες που καταβάλλει ο κος Λαμπριανού, τον οποίο συγχαίρουμε δημόσια και ευχαριστούμε θερμά για την τοποθέτηση του υπέρ της ανακήρυξης της περιοχής σε ζώνη προστασίας, καθώς επίσης και για την προτροπή του να προσφύγουμε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την οποία ήδη αρχίσαμε να προετοιμάζουμε εμπεριστατωμένα.


Αναμένουμε σύντομα τις σχετικές ενέργειες και πορίσματα της Επιτρόπου Διοίκησης και της Γενικής Ελέγκτριας, καθώς και τις απαντήσεις του Υπουργού Εσωτερικών και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.


Ευχαριστούμε επίσης θερμότατα τον κο Θεοπέμπτου για τη συνέπεια των λόγων κι έργων του και για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει. Είναι καιρός να αντιληφθεί η Κυβέρνηση και οι δημόσιες αρχές ότι ο Ευρωπαϊκός θεσμός του Επίτροπου Περιβάλλοντος δεν είναι ένα απλό διακοσμητικό στοιχείο, όπως κάποιοι ακόμα επιθυμούν, αλλά ότι οφείλουμε τόσο στους εαυτούς μας, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να τον στηρίξουμε κι να τον ενδυναμώσουμε έμπρακτα κι ουσιαστικά.


06-08-2011





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου