Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, του οποίου τα μέλη της Κίνησης Αρχιτεκτόνων Λεμεσού είναι μέλη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σε σχέση τις εξελίξεις για την υπόθεση "Δασούδι":

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΥΔΙ» 
ΕΝΣΤΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Με βάση την μελέτη που έχει δοθεί στην δημοσιότητα για την ανέγερση νέων κτηρίων στο χώρο «Δασούδι», ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου εκφράζει έντονα την αντίθεση του στην προτεινόμενη ανάπτυξη. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου καλεί δημόσια το Επαρχιακό Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως Λεμεσού βάση των προνοιών του άρθρου 36 του Περί Πολεοδομίας και Οικήσεως Νόμου να ανακαλέσει άμεσα την Πολεοδομική Άδεια που έχει χορηγήσει σε σχέση με τις προτεινόμενες αναπτύξεις.

Η απόφαση για δημιουργία των νέων επεμβάσεων στον χώρο, κρίνετε αχρείαστη, καθώς θα αποκόπτει τη διέλευση προς την παραλία, θα αποκόπτει τις υπάρχουσες οπτικές φυγές, ιδιαίτερα από το δρόμο και εκ των πραγμάτων θα μετατρέψει το χώρο, ο οποίος σήμερα διατίθεται για περιπάτους και απόλαυση της φύσης και ξεκούρασης από το κοινό, σε χώρο επέκτασης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε κρατική δασική γη, όπου θα έπρεπε, σύμφωνα με την Νομοθεσία να επιδιώκεται κατά προτεραιότητα δεντροφύτευση. Επιπρόσθετα η περιοχή επηρεάζεται αισθητικά, με την προτεινόμενη μορφολογική αντιμετώπιση, η οποία δεν ταιριάζει με το χαρακτήρα ενός Περιφερειακού Πάρκου - φυσικού πόρου, όπως είναι το Δασούδι.

Διαφαίνεται ότι, δεν αποδόθηκε η δέουσα σημασία στις πρόνοιες του Κεφαλαίου 13 του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ), όπου αναφέρεται σαφώς (13.1.3) ότι, το περιβάλλον επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα ζωής και την ευημερία του αστικού πληθυσμού και γι' αυτό το λόγο αποδίδεται ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στα στοιχεία αυτά. Το Τοπικό Σχέδιο (13.1.6) στοχεύει στην προστασία και την αναβάθμιση της ποιότητας και την ποσοτική ενίσχυση σημαντικών στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, προς όφελος του συνόλου του σημερινού και μελλοντικού αστικού πληθυσμού. Με βάση τις πρόνοιες του Κεφαλαίου αυτού το Δασούδι κατατάσσεται στο σύστημα Περιφερειακών Πάρκων και αποτελεί αναγνωρισμένο στοιχείο Περιβαλλοντικού πλούτου, με αξιόλογη χλωρίδα και με στόχο την προστασία, τη διατήρηση, την ανάδειξη και την προβολή της αισθητικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής, ιστορικής και κοινωνικής αξίας του. Εκτός από τη ξεχωριστή φυσική ομορφιά του, το Δασούδι συνδυάζει και μία μοναδική συνύπαρξη κρατικού δάσους δίπλα από τη δημόσια παραλία και τη θάλασσα.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου απαιτεί την ακύρωση όλων των ενεργειών του ΚΟΤ, έχοντας ως γνώμονα να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον του παραθαλάσσιου δασικού οικοσυστήματος και της παραλιακής ζώνης άθικτο από οποιεσδήποτε πρόσθετες οικοδομικές επεμβάσεις. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου τάσσεται υπέρ της αναβάθμισης των υφιστάμενων χώρων της περιοχής, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και καλεί τις Αρμόδιες Αρχές και τους ενδιαφερόμενους φορείς να προβούν στην κατάρτιση Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για εξέταση του θέματος. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου είναι πρόθυμος να συμμετάσχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο που απαιτείται για την διεκπεραίωση του όλου θέματος η οποία θα στηρίζεται σε ανοικτές, δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες. Πάγια πολιτική του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου είναι ότι, για τον σχεδιασμό δημόσιων κτηρίων και χώρων, θα πρέπει να προηγείται δημόσια συζήτηση και προβληματισμός και όπου είναι δυνατόν να ακολουθείται προκήρυξη Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.

24-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου