Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ



Η Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού συγχαίρει τον Δήμο Λεμεσού για την άρτια διοργάνωση του συνεδρίου «Λεμεσός: Μια ανανεωμένη Παράκτια Μητρόπολη. Αρχιτεκτονική και Ταυτότητα» που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου στη Λεμεσό.

Οι παρουσιάσεις των διεθνούς φήμης Αρχιτεκτόνων Daniel Libeskind και Marcus Jatsch ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και επωφελείς. Τα έργα τους μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα στην προσπάθεια του Δήμου Λεμεσού για την ανάπτυξη της μοναδικής παγκύπρια σε δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, περιοχής μεταξύ των δυο λιμανιών.

Μέσα από τις μελέτες τους που αφορούσαν επανασχεδιασμό  μεγάλων τμημάτων του πολεοδομικού ιστού πόλεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη, διαφάνηκε μια κοινή φιλοσοφική και σχεδιαστική προσέγγιση. Ο σχεδιασμός έγινε για τον άνθρωπο, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους δημόσιους χώρους πρασίνου, στους ανοικτούς χώρους συνάθροισης, στην διακίνηση πεζών και ποδηλατιστών στην διατήρηση, ανάδειξη και επανάχρηση υφιστάμενων σημαντικών κτηρίων και στην προσεκτική χωροθέτηση καινούργιων. Ο ρόλος του αυτοκινήτου υποβαθμίστηκε σε σημείο που αυτό έμεινε εκτός των υπό δημιουργία περιοχών.

Θεωρούμε ότι ανάλογη  προσέγγιση και φιλοσοφία θα πρέπει να διέπει τις δικές μας παρεμβάσεις και σχεδιασμούς σε ευαίσθητα σημεία του πολεοδομικού ιστού.

Συνεπώς επιβάλλεται οι οποιεσδήποτε αποφάσεις παρθούν για την παράκτια περιοχή μεταξύ των δυο λιμανιών της Λεμεσού, να εξυπηρετούν πρώτιστα τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον, σε αρμονία με την ευρηματικότητα και κοινωνική προσφορά του ιδιωτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου