Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ - ΨΑΡΟΛΙΜΑΝΟ ΛΕΜΕΣΟΥ





Η Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού σε σχέση με το κτιριολογικό αποτέλεσμα από την ανοικοδόμηση των κτηρίων της ανάπτυξης του παλιού Λιμανιού Λεμεσού διαπιστώνει τα ακόλουθα:

1. Η ανάπτυξη έρχεται σε σύγκρουση με  τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου  και του Σχεδίου Περιοχής Λεμεσού.

2. Θεωρεί ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου καταπατεί νόμους και θεσμούς με μοναδικό στόχο το οικονομικό όφελος και δραστηριοποιείται σε τομείς εκτός των αρμοδιοτήτων της.

3. Θεωρεί ότι έγινε καταχρηστική περιγραφή ιδιοκτησίας άρα και υπολογισμός εμβαδού γης επί της οποίας έγιναν οι υπολογισμοί των δομήσιμων εμβαδών και μάλιστα για μια χρήση που δεν είναι ζωτικής σημασίας για την Αρχή Λιμένων Κύπρου.

4. Θεωρεί ότι υπήρξε ασυνέπεια εκ μέρους της Πολεοδομικής Αρχής  όσον αφορά την ρύθμιση των πολεοδομικών ζωνών με την αλλαγή χρήσης του Λιμανιού σε Ψαρολίμανο.

5.  Θεωρεί την ανάπτυξη υπερβολική και ασύμβατη με την χρήση του Ψαρολίμανου. Τα κτήρια συνωστίζονται το ένα με το άλλο , δεν έχουν συνοχή μεταξύ τους  ούτε με την πόλη.

6. Έχει γίνει οικειοποίηση των δημόσιων έργων διάσωσης του παραλιακού μετώπου  από την θαλάσσια κατάκλυση και διάβρωση για ανοικοδόμηση κτηρίων σε αυτά και προσπάθεια νομιμοποίησης τους για χρήσεις άσχετες με αυτές του Λιμανιού- Ψαρολίμανου.

7. Γίνεται δόμηση ιδιωτικής χρήσης κτισμάτων πάνω στην ζώνη προστασίας της παραλίας και επί του μόλου και του κυματοθραύστη.

8.  Η όλη ανάπτυξη έρχεται σε σύγκρουση με την παράδοση και το κόστος που κατέβαλαν πέντε γενεές για την διάνοιξη του παραλιακού μετώπου, με απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις, από τα κτήρια που ήταν κτισμένα στην μεριά της θάλασσας.


9. Γίνεται διακοπή των οπτικών φυγών από  τον ιστορικό ιστό της πόλης προς την θάλασσα, από την μεγάλη αποβάθρα προς την πόλη, από την θάλασσα προς το κάστρο και αντίστροφα, από την promenade του μόλου προς το Παλιό Λιμάνι και την Ακταία οδό και από το Παλιό Λιμάνι προς την promenade και την ακτή Ολυμπίων .

10. Η Λεμεσός αφήνει την σφραγίδα της στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Διακήρυξη της Λεμεσού το 2012. Πλέον τοποθετείται επίσημα στον Ευρωπαϊκό χάρτη. Ως τέτοια πύλη στο νοτιοανατολικό άκρο της Ε.Ε. που καταγράφεται στην ιστορία , αναμένουμε ότι η ανάπλαση του Παλιού Λιμανιού της Λεμεσού θα αντικατοπτρίζει την τιμητική της θέση.

Βάσει των πιο πάνω σημείων, ζητούμε άμεση αναστολή των εργασιών ή ανάκληση της Πολεοδομικής Άδειας μέχρις ότου γίνει επανεξέταση της υφιστάμενης κατάστασης και παρθούν οι αποφάσεις που θα διασφαλίσουν το μέλλον του Παλιού Λιμανιού , την συνέπεια προς τους Πολίτες και την συνέχεια της ιστορίας της πόλης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου